Com reduir l’impacte ambiental dels RAEE (Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics)
Cada 14 d’octubre se celebra el Dia Internacional dels Residus Electrònics, un recordatori clau dels desafiaments ambientals i les oportunitats que presenta la gestió dels Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE). Aquests residus representen una amenaça pels seus components tòxics, però també són una oportunitat per recuperar materials valuosos, impulsar l’economia circular i reduir l’impacte ambiental. En aquest article t’expliquem com una gestió eficient dels RAEE beneficia tant el medi ambient com les empreses, i com tots podem implementar pràctiques sostenibles per reduir-ne l’impacte.
LA GESTIÓ DE RESIDUS D’APARELLS ELÈCTRICS I ELECTRÒNICS (RAEE)
El Dia Internacional dels Residus Electrònics és el 14 d’octubre i des de TMA volem aportar la nostra experiència en la gestió integral de residus i compartir el nostre compromís amb la gestió eficient dels RAEE per contribuir a generar un impacte positiu al medi ambient i a l’Economia Circular.
Hem de ser conscients de la creixent generació de Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE) i com els rebutgem i/o reciclem quan acaba la vida útil dels elements tecnològics que fem servir.
“La tecnologia mou el món, però el reciclatge ho fa sostenible” – Bill Gates.
La digitalització ens permet avançar i millorar en molts aspectes del dia a dia, tant personals com professionals, però aquest avenç no ha d’anar en detriment de la sostenibilitat i de la cura del medi ambient.
Utilitzem i rebutgem gran quantitat de residus elèctrics i electrònics, des d’electrodomèstics fins a telèfons mòbils, ordinadors, ebooks, piles…, i els RAEE contenen materials valuosos que, si es gestionen adequadament, poden ser reciclats i recuperats, però també poden alliberar substàncies perilloses si no es tracten de manera responsable.
Alguna vegada t’has parat a pensar quants aparells electrònics i elèctrics fem servir cada dia? Mira al teu voltant: des de telèfons, tauletes, ebooks, smart tv… fins a raspalls de dents elèctrics, microones, ventiladors, màquines d’afaitar, etc…
Sense aquests dispositius, la vida moderna seria difícil d’imaginar. Reciclar i donar una “segona vida” a aquests productes és més fàcil del que sembla. Si ens involucrem en el reciclatge aconseguirem evitar conseqüències negatives per al medi ambient.
Molts d’aquests aparells elèctrics i electrònics contenen components altament contaminants i, al final de la seva vida útil, es poden convertir ràpidament en residus perillosos. És crucial que tots gaudim dels beneficis de la tecnologia durant la seva vida útil i que siguem molt conscients de com actuar per reciclar i rebutjar correctament els RAEE.
L’IMPACTE AMBIENTAL DELS RAEE (E-WASTE)
Els RAEE (o e-waste) són els materials procedents de dispositius elèctrics i electrònics que han arribat al final de la vida útil. Això inclou l’aparell en si i també tots els seus components, subconjunts i consumibles que es troben al producte en el moment de rebutjar-lo.
Aquí tens una llista més detallada dels residus que són considerats RAEE:
-
- Grans electrodomèstics: frigorífics, rentadores, assecadores, rentavaixelles, i altres aparells grans que es fan servir a la llar.
- Petits electrodomèstics: aspiradores, planxes, torradores, batedores, assecadors de cabell, entre d’altres.
- Equips informàtics i de telecomunicacions: ordinadors, portàtils, impressores, telèfons mòbils, encaminadors i altres dispositius tecnològics.
- Aparells electrònics de consum: televisors, càmeres, equips d’àudio, reproductors de DVD, consoles de videojocs, etc.
- Eines elèctriques i electròniques: trepants, serres elèctriques, equips de jardineria i eines similars que funcionen amb electricitat.
- Joguines i equips esportius: joguines que contenen components electrònics, com ara cotxes a control remot, consoles de videojocs portàtils, o equips esportius electrònics.
- Dispositius mèdics: equips electrònics utilitzats en l’àmbit mèdic, com ara monitors de ritme cardíac, termòmetres digitals, entre d’altres.
- Instruments de vigilància i control: termòstats, detectors de fum, termòmetres industrials, i altres dispositius que tenen funcions de monitorització o control.
- Panells fotovoltaics: els panells solars també es classifiquen com a RAEE quan arriben al final de la seva vida útil.
S’estima que a nivell mundial es generen més de 50 milions de tones de RAEE cada any, xifra que segueix en augment.
Entre els components dels RAEE hi ha materials valuosos com metalls preciosos (or, plata, coure), però també substàncies perilloses. Per això, la gestió eficient i responsable d’aquests residus és clau per evitar danys al medi ambient i a la salut humana.
Molts RAEE contenen substàncies perilloses com cadmi, mercuri, plom, arsènic, fòsfor, olis tòxics i gasos, que perjudiquen la capa d’ozó i contribueixen a l’escalfament global, i a més poden filtrar-se a terra i contaminar l’aigua.
Si els RAEE es gestionen adequadament podem evitar danys ambientals i podem aprofitar els materials valuosos que contenen, com ara metalls preciosos, plàstics i altres components reciclables.
Si els RAEE no es gestionen correctament, l’impacte ambiental negatiu no compensa la utilitat tecnològica que han tingut.
«La tecnologia ha de millorar les nostres vides, no empitjorar el nostre planeta.» – Tim Cook
Per això, la gestió integral, eficient i sostenible dels RAEE ha de ser una prioritat.
COM LES EMPRESES PODEN GESTIONAR ELS RAEE DE FORMA EFICIENT
Les empreses juguen un paper clau en la gestió sostenible dels RAEE, tant per la responsabilitat ambiental com pels beneficis econòmics i reputacionals que una bona gestió els pot aportar.
A continuació, explorem diverses formes i beneficis positius per a les empreses que gestionen els seus RAEE de manera eficient i responsable.
Programes de reutilització i reparació
Hi ha moltes oportunitats per a la reutilització o reparació de dispositius. En allargar la vida útil dels aparells elèctrics i electrònics, es redueix la quantitat de residus generats i es contribueix a una sostenibilitat més gran. Es poden dur a terme programes de recompra o donacions de dispositius electrònics en bon estat perquè puguin ser reutilitzats per altres usuaris.
Recollida selectiva
Una de les mesures que les empreses poden implementar és un sistema de recopilació selectiva dels seus RAEE. Això implica disposar de contenidors específics per a la recol·lecció de dispositius electrònics en desús, que després seran enviats a instal·lacions de reciclatge especialitzades. És important comptar amb un proveïdor de gestió de residus que proveeixi dels contenidors i envasos adequats per transportar els RAEE.
Compliment normatiu i evitar sancions
Complir amb les normatives ajuda les empreses a evitar sancions i multes i millora la seva reputació com a empreses responsables amb el medi ambient.
Recuperació de materials valuosos
Per a les empreses que gestionen grans volums de residus electrònics, com els fabricants de tecnologia, reciclar aquests materials és una oportunitat econòmica significativa: poden reduir-ne els costos de producció i minimitzar-ne l’empremta ecològica.
Millora de la reputació corporativa (RSC)
Les empreses que adopten una gestió responsable dels seus RAEE demostren el compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient. Això millora la imatge i la reputació davant dels consumidors: les persones estem conscienciades i disposades a donar suport a empreses que tenen un enfocament clar cap a la sostenibilitat i la gestió responsable dels residus.
Contribució a l’economia circular
És fonamental per a les empreses que volen posicionar-se com a líders en innovació i sostenibilitat, ja que fomenta un ús més eficient dels recursos naturals, minimitza l’impacte negatiu al medi ambient i redueix la dependència de matèries primeres verges.
BENEFICIS AMBIENTALS DE LA GESTIÓ EFICIENT I SOSTENIBLE DELS RAEE
El reciclatge i la gestió adequada dels RAEE ofereix una sèrie de beneficis ambientals que van més enllà de la simple reducció de residus:
Reducció de la contaminació
Els RAEE contenen substàncies perilloses que, si no es gestionen correctament, poden filtrar-se a terra i aigua, contaminant ecosistemes sencers. El plom, el mercuri i el cadmi són alguns dels materials que poden provocar seriosos problemes de salut si s’alliberen al medi ambient.
Estalvi d’energia i reducció de la petjada de carboni
El reciclatge dels RAEE estalvia una quantitat significativa d’energia en comparació amb l’extracció i el processament de nous materials. Per exemple, reciclar l’alumini de dispositius electrònics consumeix un 95% menys d’energia que produir alumini nou. D’aquesta manera, el reciclatge de RAEE contribueix a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, ajudant a mitigar el canvi climàtic.
Conservació dels recursos naturals
Molts dels materials presents als RAEE, com els metalls rars, són recursos limitats. En reciclar aquests components, podem reduir la necessitat d’extreure noves primeres matèries de la terra, preservant els recursos naturals per a les generacions futures.
DESAFIAMENTS PER REDUIR L’IMPACTE AMBIENTAL DELS RAEE
Els principals desafiaments en la gestió de Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE) són els següents:
- Manca de consciència i educació:
Moltes persones desconeixen l’impacte ambiental que tenen els RAEE si no es reciclen adequadament. Per exemple, sabies que un televisor vell pot alliberar substàncies tòxiques si acaba en un abocador? No obstant això, molta gent segueix llançant aquests dispositius a les escombraries comunes. - Infraestructura i sistemes de recol·lecció insuficients:
Encara que hi ha deixalleries per dipositar els RAEE, no sempre són fàcils d’accedir per a tothom. Un clar exemple és quan tens un vell telèfon mòbil a casa que ja no fas servir, però no trobes un lloc proper on deixar-lo per al seu reciclatge. La manca d’un sistema de recol·lecció accessible i eficient complica el procés per als usuaris. - Complexitat normativa:
Les lleis sobre la gestió de RAEE varien a cada país i, en molts casos, són complicades de seguir. A més, les petites empreses de vegades no disposen dels recursos per entendre i aplicar totes les normatives. Per això cal deixar-se assessorar per empreses referents i amb àmplia experiència en la gestió integral de residus, ja que són una garantia per poder complir amb la normativa vigent. - Manca d’ecodisseny:
Molts productes electrònics no estan dissenyats per facilitar-ne el reciclatge. Per exemple, alguns dispositius tenen bateries o components que no poden ser separats fàcilment, cosa que dificulta la recuperació de materials valuosos. Si els productes estiguessin dissenyats des del principi pensant en el reciclatge, es podria millorar l’eficiència del procés. - Ràpida evolució tecnològica:
La tecnologia avança ràpidament, cosa que fa que els dispositius es tornin obsolets en pocs anys. Això genera un volum creixent de RAEE. Un exemple clar és el cicle de vida dels telèfons mòbils: moltes persones els reemplacen cada dos o tres anys, creant una gran quantitat de dispositius que han de ser reciclats. - Recuperació de materials valuosos:
Molts dispositius electrònics contenen metalls preciosos com ara l’or i la plata, però extreure’ls de manera eficient requereix tecnologies avançades. En molts casos, la manca d’infraestructura adequada fa que aquests materials no es recuperin i es malbaraten recursos valuosos. El reciclatge d’un milió de telèfons mòbils, per exemple, podria recuperar uns quants kg d’or. - Sumar-se a l’economia circular:
Una de les grans solucions és fomentar la reparació i reutilització dels dispositius electrònics, però això no sempre és fàcil o accessible. En lloc de rebutjar un portàtil que té una avaria, què passaria si poguéssim reparar-ho de manera assequible? Implementar una veritable economia circular al sector dels RAEE segueix sent un desafiament però hi ha empreses que aconsegueixen que cada vegada sigui una pràctica més habitual. - Adaptació a nous tipus de residus:
Amb l’aparició de nous tipus de dispositius electrònics, també sorgeixen nous residus. Els RAEE no són només telèfons o televisors, ara inclouen drons, cotxes elèctrics i dispositius intel·ligents com els assistents de veu. La gestió d‟aquests nous residus requereix que els sistemes de reciclatge s‟adaptin contínuament
BONES PRÀCTIQUES PER A LA GESTIÓ DE RESIDUS D’APARELLS ELÈCTRICS I ELECTRÒNICS (RAEE)
Sabies que un mòbil vell conté metalls valuosos com ara or i plata que es poden recuperar? Què fas si se t’espatlla la tauleta, el microones o l’smartwatch?
Aquestes són algunes recomanacions pràctiques perquè entre tots i totes contribuïm a realitzar una gestió eficient dels nostres RAEE.
Pren nota i pensa quantes d’aquestes accions duus a terme actualment i quines pots començar a posar en pràctica:
-
- Allargar la vida útil dels dispositius: intenta reparar en comptes de reemplaçar. Sovint, una petita reparació pot perllongar significativament la vida útil d’un dispositiu electrònic.
- Reciclatge responsable: rebutja els dispositius en punts de recol·lecció especialitzats.
- Reutilització: abans de llençar un dispositiu, considera donar-lo a organitzacions que li puguin donar una segona vida.
- Compra intel·ligent: opta per productes de marques que ofereixen opcions de reciclatge i que estan compromeses amb la sostenibilitat.
- Educació i conscienciació: la conscienciació és clau.
TMA REALITZA LA GESTIÓ INTEGRAL, EFICIENT I SOSTENIBLE DELS RAEE
A TMA (Tecnologia Medi Ambient) estem compromesos amb la gestió integral dels RAEE, ajudant les empreses a implementar sistemes eficients de reciclatge i contribuint a l’Economia Circular.
Els residus electrònics requereixen un tractament especial, no només en el reciclatge, sinó també en la recol·lecció, l’emmagatzematge i el transport.
Ens comprometem a formar part de la solució, promovent la gestió integral i eficient de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE). Oferim solucions integrals que van des de la recol·lecció i el transport fins al tractament especialitzat i la valorització dels residus electrònics.
Comptem amb tecnologia avançada per a maximitzar la recuperació de materials valuosos i minimitzar-ne l’impacte ambiental, garantint un cicle de gestió complet.
A TMA analitzem i implementem les solucions de reciclatge i valorització més apropiades per a cada tipus de residu, assegurant-ne la reintegració en el cicle productiu mentre cuidem tant dels nostres clients com del medi ambient.
La nostra flota de vehicles, equipada amb els més recents sistemes de càrrega i transport, garanteix un servei logístic àgil i efectiu, permetent transportar qualsevol tipus de residu a les nostres instal·lacions de tractament. En comptar amb una flota pròpia dedicada al transport de tota mena de residus, garantim la traçabilitat del procés des de l’inici fins a la finalització.
Comptem amb un equip tècnic especialitzat que s’encarrega d’identificar i classificar els diferents tipus de materials, oferint solucions sostenibles que optimitzen tant el temps com els costos per als nostres clients.
L’ECONOMIA CIRCULAR EN LA GESTIÓ DELS RAEE
La tecnologia és present i també futur. Hem de veure la utilitat i la funcionalitat que té en el moment actual sense deixar de banda la seva potencial aportació futura, tant en fer-la servir com en rebutjar-la.
Amb l’augment de l’ús de la tecnologia, la producció d’aquests residus ha augmentat de manera exponencial. Això implica dissenyar productes que es puguin reparar, reutilitzar i reciclar.
Segons l’Organització de les Nacions Unides, només el 2023 es van generar 53,6 milions de tones de residus electrònics a tot el món, però només un 17,4% es va reciclar de manera adequada.
A TMA treballem amb la filosofia Zero Waste, transformant els residus en nous recursos i contribuint així a l’economia circular mentre minimitzem el seu impacte ambiental.
La gestió correcta dels RAEE és un compromís que hem d’assumir de manera conjunta, tant a nivell personal com empresarial. En adoptar pràctiques que fomentin la reducció, la reutilització i el reciclatge d’aquests residus evitem perjudicar el medi ambient i ajudem a conservar els recursos naturals i a impulsar l’Economia Circular.
A TMA, seguim treballant per oferir solucions integrals que garanteixin una gestió eficient i sostenible dels RAEE, aconseguint que la tecnologia i la sostenibilitat siguin el camí cap a un futur més respectuós amb el nostre planeta.
Cuidem els nostres clients i cuidem el medi ambient.
Som molt més que gestió integral de residus.
Vols realitzar una gestió de residus eficient i necessites més informació sobre els serveis que realitzem des de TMA? Escriu-nos a comercial@tma.es i estarem encantats de fer-te una proposta personalitzada, completament adaptada a les teves necessitats.
Descobreix els nostres serveis de Gestió integral de residus.
Segueix-nos al LinkedIn de TMA. Subscriu-te al nostre canal de Youtube.
Contacta amb nosaltres, estarem encantats d’assessorar-te i informar-te.