Les bosses de plàstic, 12 minuts a les teves mans i més de 300 anys a la Terra
El plàstic és un residu molt present al nostre dia a dia, amb un gran impacte mediambiental. Aquest impacte es pot reduir molt si es recicla adequadament. Amb la tecnologia i la innovació adequades podem allargar el temps de vida del plàstic, transformant-lo i reduint el volum de residus plàstics que es rebutgen innecessàriament i que són perjudicials per al medi ambient. Convertint el plàstic en nous productes aconseguim impulsar la filosofia Zero Waste i tenir cura del planeta. A TMA estem compromesos amb la gestió integral de residus i amb l’Economia Circular i posem focus en recuperar, reutilitzar i reciclar els residus, entre ells, el plàstic, per crear nous productes.
L’ÚS DE LES BOSSES DE PLÀSTIC
Les bosses de plàstic són presents al nostre dia a dia:
“Cada minut es compren aproximadament un milió de bosses de plàstic a tot el món”.
“La gran majoria de bosses s’utilitzen només una vegada abans de ser rebutjades”.
“Si no es prenen mesures, l’any 2050 hi haurà més plàstic que peixos a l’oceà, en termes de pes”.
De mitjana, una bossa de plàstic es fa servir només durant 12 minuts, però pot trigar més de 300 anys a descompondre’s completament. Davant aquesta realitat, cada 3 de juliol se celebra el Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic amb l’objectiu de conscienciar l’impacte ambiental negatiu de l’ús massiu de bosses de plàstic d’un sol ús.
Hem de prendre consciència i adoptar nous hàbits i alternatives sostenibles, com ara les bosses reutilitzables de tela, cistelles, i bosses d’altres materials biodegradables o reciclables.
L’IMPACTE AMBIENTAL DE LES BOSSES DE PLÀSTIC
Les bosses de plàstic contribueixen significativament a la contaminació dels oceans, on es fragmenten en microplàstics que afecten la vida marina i, a llarg termini, la salut humana. Reduir l’ús de bosses de plàstic és crucial per mitigar els danys ambientals i avançar cap a una economia més circular i sostenible.
El 2025 es preveu que per cada 3 tones de peixos nedant als oceans hi hagi 1 tona de plàstic. Si les dades es mantenen, els oceans contindrien més plàstic que peixos el 2050, segons dades de l’ONU.
Una bossa de plàstic pot trigar entre 10 i 20 anys a descompondre’s parcialment al mar, però aquest procés no és complet ni beneficiós. mediambiental i que persisteixen durant centenars d’anys.
Per tant, l’impacte ambiental de les bosses de plàstic és el següent:
- Contaminació dels oceans: les bosses de plàstic són, sovint ingerides per tortugues, aus i peixos, confonent-se amb aliments.
- Microplàstics: la degradació de les bosses de plàstic contribueix a la proliferació de microplàstics, que contaminen l’aigua i la cadena alimentària. Aquests microplàstics afecten la vida marina i poden arribar als nostres plats.
- Emissions de CO2: la producció de bosses de plàstic implica un alt consum de recursos fòssils i l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle perquè cada etapa del cicle de vida d’una bossa de plàstic contribueix a la contaminació i al canvi climàtic.
A TMA volem minimitzar l’impacte mediambiental negatiu que els residus provoquen als nostres mars i oceans. Contribuïm a la reducció i tractament dels residus que s’aboquen al mar i que fan malbé la flora i la fauna marina, des de les nostres instal·lacions ubicades al Port de Barcelona, a les quals analitzem i tractem els residus MARPOL (Marine Pollution) i realitzem la gestió d’aigües residuals i industrials, per assegurar que l’aigua que es torna al mar és 100% neta.
ALTERNATIVES SOSTENIBLES A LES BOSSES DE PLÀSTIC
Davant d’aquesta realitat, es produeix un salt en innovació per facilitar alternatives sostenibles i que puguem reduir l’ús de bosses de plàstic.
Aquestes són algunes alternatives sostenibles a les que podem sumar-nos en el nostre dia a dia:
- Bosses de roba reutilitzables: poden estar fabricades amb cotó, lli o altres materials duradors i es poden fer servir moltes vegades. A més, són rentables i fàcils de transportar.
- Bosses de paper: biodegradables i reciclables, ideals per a compres lleugeres. Les podem reutilitzar diverses vegades per maximitzar-ne la sostenibilitat.
- Bosses compostables: estan fabricades amb materials biodegradables que es descomponen sense deixar residus tòxics. Són molt útils per als residus orgànics.
- Cistelles i carrets de la compra: són opcions més tradicionals, que s’han fet servir sempre i es poden utilitzar repetidament perquè són opcions molt duradores.
- Bosses de materials reciclats: algunes bosses estan fetes de materials reciclats com ampolles de plàstic PET. Són un exemple clar d’Economia Circular i bones pràctiques en el reciclatge de residus.
CONSELLS PER REDUIR LES BOSSES DE PLÀSTIC
La majoria dels residus poden ser reciclats i no rebutjats directament. I el plàstic és un material que ens ofereix l’oportunitat de ser transformat en un nou producte, és a dir, amb el tractament adequat es pot generar un nou recurs i deixar de ser un residu.
Davant els residus tenim l’oportunitat de crear nous recursos i allargar-ne el cicle vida, contribuint així a l’Economia Circular i a reduir el volum de residus que rebutgem al medi ambient.
A TMA així ho fem: valoritzem molts residus i entre ells el plàstic, implementant les millors solucions de reciclatge per allargar el cicle de vida d’aquest material i crear nous productes amb nous usos.
Al nostre dia a dia tots podem realitzar accions Zero Waste amb les bosses de plàstic:
- Porta sempre bosses reutilitzables: acostuma’t a portar una bossa de roba plegable o de qualsevol material biodegradable per tenir-la a mà quan la necessitis.
- Rebutja les bosses de plàstic sempre que sigui possible: si compres poc pots portar els productes a la mà.
- Compra a granel: cada cop és més habitual utilitzar els nostres propis recipients per comprar aliments a granel i així reduir l’ús d’envasos i bosses de plàstic.
- La “bossa de les bosses”: és una estratègia senzilla i efectiva per gestionar les bosses de plàstic a la llar i promou la reutilització per no rebutjar les bosses després del seu ús. A més, crea consciència sobre la importància de reduir, reutilitzar i reciclar. D’aquesta manera podem tenir bosses a mà i no hem de comprar noves bosses cada cop que anem a comprar.
RECICLAR LES BOSSES DE PLÀSTIC
A través del reciclatge, les bosses de plàstic poden ser transformades i crear gran varietat de nous productes:
- Noves bosses de plàstic: les bosses reciclades es poden convertir en noves bosses i així es redueix la necessitat de produir plàstic nou.
- Materials de construcció: els plàstics reciclats es poden utilitzar per fabricar productes de construcció com tanques i materials de pavimentació.
- Roba i accessoris: algunes empreses transformen plàstics reciclats en fibres tèxtils, que després es fan servir per fabricar roba i altres accessoris.
- Mobiliari urbà: les bosses reciclades també es poden convertir en mobiliari urbà, com ara taules de pícnic, bancs de parc…
- Joguines: algunes joguines estan fetes de plàstic reciclat, cosa que redueix la demanda de nous plàstics.
El plàstic és un material adequat per ser valoritzat perquè es pot reciclar i convertir en un nou producte. A TMA apostem per la circularitat del plàstic i treballem per donar-li una segona oportunitat i crear nous productes a partir d’aquest residu. Per aconseguir-ho, realitzem la recollida dels residus plàstics, la separació corresponent i el tractament adequat. Posteriorment, valorem aquest residu perquè es pugui transformar i crear nous productes.
Per tant, aconseguim transformar els residus plàstics en nous productes usables perquè el plàstic és un residu que, amb els tractaments adequats, no ha de rebutjar-se d’entrada sinó que es pot transformar i per tant, reciclar.
FILOSOFIA ZERO WASTE I RECICLATGE DEL PLÀSTIC
Molts dels residus que generem són reutilitzables, recuperables i reciclables. A TMA ens sumem a l’Economia Circular i a la filosofia Zero Waste, valoritzant els residus sempre que és possible per aprofitar els recursos de manera eficient.
Es preveu que l’ús de plàstics gairebé es tripliqui, passant de 460 Mt el 2019 a 1231 Mt el 2060. Els plàstics primaris seguiran dominant la matèria primera. Si bé es preveu que els plàstics reciclats (secundaris) creixin més ràpidament que els plàstics primaris, només representaran el 12% de tots els plàstics el 2060.
Es preveu que els residus plàstics gairebé es tripliquin: de 353 Mt el 2019 a 1.014 Mt el 2060 i que el cicle de vida dels plàstics només serà un 14% circular el 2060.
Fonts: Perspectives mundials dels plàstics: escenaris de polítiques fins al 2060. Global Plastics Outlook: Economic Drivers, Environmental Impacts and Policy Options. (OCDE).
Adoptar pràctiques de reciclatge i reduir l’ús de bosses de plàstic ajuda a disminuir la contaminació ambiental i impulsa positivament l’Economia Circular, una tendència que hem de fomentar per reutilitzar els materials contínuament i minimitzar el malbaratament i l’impacte ambiental.
Per a més informació sobre els nostres serveis i com podem ajudar la teva empresa a gestionar els residus de manera eficient i sostenible, contacta amb el nostre equip comercial. Som aquí per ajudar-te a implementar solucions innovadores i sostenibles en la gestió de residus.
Cuidem els nostres clients i cuidem el medi ambient.
Som molt més que gestió integral de residus.
Vols realitzar una gestió de residus eficient i necessites més informació sobre els serveis que realitzem des de TMA? Escriu-nos a comercial@tma.es i estarem encantats de fer-te una proposta personalitzada, completament adaptada a les teves necessitats.
Descobreix els nostres serveis de Gestió integral de residus.
Segueix-nos al LinkedIn de TMA. Subscriu-te al nostre canal de Youtube.
Contacta amb nosaltres, estarem encantats d’assessorar-te i informar-te.